Irya gör succé även utan sin balalajka

Hyllade. Irya’s playground har fått många lovord för nya skivan ”The pain of letting go”.
I kväll spelar de i Gävle.*

Irya’s Playgorund
Var: Maxim, Gävle
när: I kväll
När Irya Gmeyner tvingades lägga balalajkan på hyllan började hon i stället sjunga. I kväll är hon och Pange Öberg på Maxim med bandet Irya’s Playground.
Det öppnar en ny klubb i Gävle i kväll! Den heter Moulin Rouge och arrangeras av Gävle goes gay tillsammans med Noctura events. Den beskrivs som ett potpurri av show, happenings och performance med allt möjligt från drag show till burlesk, dansmaskerad, fakiruppträdanden och pole dance.

Och dessutom kommer Irya’s playground dit med ett sexmannaband. Och det var egentligen det som jag tänkte att vi skulle prata om.

Det är Irya Gmeyner som har bandet tillsammans med sin kille Pange Öberg. Irya kommer från Delsbo och gick i skolan där då det fanns en rysk lärare på orten. Hon hade balalajkor, och Irya, som gillade att spela gitarr, blev nyfiken på balalajkorna. Hon tog lektioner för henne och efter ett tag var hon rätt vass på balalajka. När hon hade gått ut nian flyttade hon till York i England och började plugga och jobba som gatumusiker. Det var en smärre succé. Dels för att hon var tjej på en marknad där de flesta andra är killar. Dels för att hon spelade balalajka, det är ju ett rätt coolt instrument, och det är lätt att glänsa med det eftersom man spelar väldigt snabbt.

Tyvärr är vädret i York sällan särskilt bra. Regnigt eller fuktigt och runt nollgradigt är ganska standard, och Irya hade den här grejen att hon tyckte det skulle vara för pinsamt att sluta spela så länge det stod folk och tittade på henne. Och det gick ju som sagt bra för henne, så det stod ofta folk i ring och tittade. Hennes arm svällde upp av en inflammation och en läkare sade åt henne att ta en liten balalajkapaus. På två år.

Hon försökte bryta mot den efter ett tag men samma sak hände bara igen med hennes arm och hon fick inse att hon var tvungen att sluta spela, och då var det någon som sade: ”Använd din röst! Sjung!”

Och där någonstans började sångkarriären ta form. Ungefär i den här vevan var Irya med och grundade Cirkus Cirkör, som hon sedan jobbat med på olika sätt fram till nu. Hon var också med och spelade i vilt balkansvängande Urga.

Irya’s Playground är ett popband i grunden, som bildades runt 2006. Men fröet till Irya’s Playground började redan när Irya och Pange möttes. Inför den nya skivan tog Irya och Pange paus från allt annat för att helt kunna koncentrera sig på musiken, inte som bakgrund till en föreställning eller en del av ett koncept, utan på musiken i sig själv.

Nu har de precis släppt sitt andra album, och en brittisk journalist har beskrivit resultatet så här: ”Tänk Björk, om hon frontade Arcade Fire”. I kväll är de i Gävle.