Irya lade allt annat åt sidan, jag tog ledigt

Hon var med och grundade framgångsrika Cirkus Cirkör. Han jobbade med Kent, Thåström och några andra av Sveriges mest kända band. Tycke uppstod och Irya Gmeyneroch Pange Öberg, blev ett par både privat och på jobbet.  – Irya lade allt annat åt sidan och jag tog tjänstledigt för att vi tillsammans skulle kunna koncentrera oss på musiken, säger “Pange” Öberg som dessutom var en välkänd profil på Lunds musikscen Mejeriet. Om bandet Irya’s Playground säger “Pange”: “Jag var tvungen att göra det här”. 

Aktuella: Spelar på Malmöfestivalen 20 augusti
I år har bandet haft med två låtar i tv-serierna “Beverly hills 90210” och “Grannar”.
Foto: Niclas Tilosius

Dynamisk duo. Irya Gmeyner och Pange Öberg – tillsammans på scenen såväl som utanför. De har båda två en brokig bakgrund men med det gemensamt att de älskar musik.

Irya och “Pange” träffades för tio år sedan.

– Vi kände till varandra, men det var först när vi träffades på en releasefest som vi såg varandra på riktigt, berättar Pange.

Han hade lyssnat på Iryas demolåtar och gillade det han hörde.

– Det var ingången. Vi började prata. Tio år senare hänger vi fortfarande ihop och gör musik tillsammans.

Irya och Pange bor numera i Lund. Irya kommer ursprungligen från England men flyttade som ung med sina föräldrar till en liten ort i Hälsingland.

– Vi blev kallade “kackarjävlar” (gröna vågare, reds anm.). Mina föräldrar, som har judisk bakgrund, sa att det bara var av rädsla för att vi var annorlunda. Så jag var kaxig tillbaka. Då blev det krig. Vi fick krossade rutor och ett grishuvud i brevlådan…

Irya stod inte ut och flyttade till England efter nian där hon försörjde sig som gatumusikant. Efter något år flyttade hon tillbaka till Sverige och var med om att starta Cikus Cirkör.

Styvpappan var kriminell

Pange har sina rötter i Helsingborg.

– Jag växte upp med en pappa som var kriminell och som satt bakom lås och bom för det mesta. Hans kompisar var också kriminella. Janne Olsson brukade sitta barnvakt hemma hos oss när jag var liten, berättar han.

När hans pappa släpptes ut efter ett längre fängelsestraff köpte familjen ett hus i Dörröd där de skulle föda upp smågrisar.

– Det gick åt helvete. Vi gömde ofta efterlysta personer i vårt hus. Det var fan inte lätt att gå till skolan samtidigt som alla löpsedlar och nyhetsprogram visade upp foton på personer som fanns hemma hos oss.

När Pange kom upp i tonåren fick han vet att den som han trodde var hans pappa i själva verket inte var det.

– Börje Wingren, narkotikaspanaren som senare var förhörsledare i Palmeutredningen, var min pappa. Min riktiga pappa låg alltså bakom tillslaget mot den kriminelle man som hade utgett sig för att vara min pappa under alla dessa år.

Styvfadern flydde till USA.

– Efter det har jag inte hört något från honom. Min riktiga pappa har jag egentligen heller aldrig haft någon kontakt med. Enligt obekräftade uppgifter ska han förresten stått som förebild för Sjöwall/Wahlöös karaktär Gunvald Larsson.

Blev internationell succé

Det som gjorde att Pange själv inte tappade fotfästet var musiken.

– Jag flyttade till Lund och kom i kontakt med Musikföreningen Folk å rock. För att kunna gå på konserter började jag “humpa”. Det resulterade i att jag blev allt mer aktiv i musikföreningen och kom med i kampen för ett musikhus i Lund.

Musikhuset Mejeriet byggdes och Pange var drivande under många år och därefter arbetade han hos United stage med stora stjärnor som Timbuktu och Lars Winnerbäck i stallet. Men han har hela tiden själv velat göra musik.

– Jag var tvungen att göra det här, säger han som svar på varför han tog tjänstledigt och var med om att skapa Irya’s Playground.

– Efter ett tag började vi skriva låtar ihop och utveckla musiken tillsammans. Irya’s Playground blev vårt gemensamma projekt, berättar Irya.

Bland det första som hände var att de blev inbjudna att stå för musiken till Cirkus Cirkörs föreställning “Inside out”.

– Tanken var från början att göra några få föreställningar i ett cirkustält i Lund. Nästan tre år senare har “Inside out” blivit en internationell succé som turnerat världen runt. Längre gästspel i New York, London, Moskva, Wellington, Tyskland, Frankrike och Italien avverkades. Bara i Stockholm spelades över 60 utsålda föreställningar.

Hur är det att dela på såväl privat- som yrkesliv?

– Fördelen är att vi båda är ärliga mot varandra. Jag vågar säga sånt som: “Jag tror du kan sjunga bättre”. Dessutom är det roligare att dela framgångar och lättare att ta motgångar med någon man lever med.

Baksidan?

– Nackdelarna är när det är körigt i förhållandet så går det ut över musiken, eller tvärtom. Det är inte alltid en dans på rosor när det är två som ska tycka om allt. Vi är båda mycket envisa och har stark vilja. Men när det funkar som bäst använder vi den energin till att skapa och få övriga livet att gå ihop, säger de.

“Nu vill han bli rockstjärna”

Dessutom har Pange förstått att inte alla uppskattat hans hopp i karriären.

– Jag vet om att folk har pratat bakom ryggen och sagt typ “nu vill han bli rockstjärna”. Det är så lätt för andra att säga en sådan sak på ett nedvärderande sätt. Men ingen har sagt något sådant direkt till mig. Det är bara något man känner.

Nya “The pain of letting go” spelades in i bandets egen studio i Stora Uppåkra (huset ägs av den internationellt kände konstnären Clay Ketter). Irya har varit inspelningstekniker.

Videon till första singeln, “A place where we can stay”, spelades in i det gamla kalkbrottet i Limhamn.

När skivan nästan var klar blev Iryas dator och back up-hårddisk stulna. Trots en belöning på 20 000 kronor så såg de aldrig röken av datorn.