Irya är tillbaka i kaféet

DELSBO/HUDIKSVALLS TIDNING
Publicerad 15 april 2013
Text av Rebecka Lindberg
Fotograf: Stefan Westerlund

Irya Gmeyner kom med sina föräldrar till Delsbo under gröna vågen och blev kallad kackarjävel. Efter långa världsturnéer med både bandet Urga och Irya’s Playground och Cirkus Cirkör återvänder hon nu till fiket i Delsbo då Irya’s Playgound åker på Sverigeturné.

Irya Gmeyner musikkarriär tog fart när hon var drygt tjugo år och efter flera år av långa världsturnéer landade hon i vardagen och träffade Pange Öberg som blev början till det musikaliska samarbetet Irya’s Playgorund. “Jag har alltid gjort det jag vill, men i dag gör jag det helt på mina egna villkor”, säger sångerska som växt upp i Delsbo.

Relaterat

Irya’s Playground med Irya Gmeyner i fronten släpper om några dagar sitt andra album, The pain of letting go. I slutet på april ger hon sig ut på en vårturné och den tredje maj spelar de på Cafe Stömne i Delsbo. Men annars är det betydligt större scener inbokade, som Södra teatern i Stockholm och Statsteaterns foajébar i Göteborg.

Hon var bara fyra år när hennes föräldrar hakade på gröna vågen och flyttade från England till Delsbo. Hon växte upp med en alternativ livsstil och ett utanförskap, men är i dag stolt att vara en kackarjävel, ett skällsord som förknippades med “zigenarpack”.

Efter nian lämnade hon Delsbo för att studera i York i England, där hon på ledig tid försörjde sig som gatumusikant.

– Jag var nästan den enda tjejen som spelade och det blev stora folksamlingar runt mig för folk tyckte det var exotiskt med balalajka. Jag tyckte att det var pinsamt att sluta spela när det var folk tittade på, så jag spelade tre timmar i sträck, säger hon.

Till sist fick hon en allvarlig infektion i armmusklerna som svullnade upp. Doktorn sa åt henne att hon inte fick spela mer på två år. Ett råd hon inte lydde och någon månad senare var armen svullen igen och hon kunde inte längre spela.

– Det var en rejäl svacka, musiken var mitt liv. Pär Album, en musiklärare jag haft, sa att jag borde använda min röst, säger hon.

Vilket hon gjorde och fick positiv respons på. När hon flyttade hem till Sverige fortsatte hon att satsa på musiken, 1997 gav hon ut sin första skiva med bandet Urga som hon bildade tillsammans med en barndomsvän från Delsbo. De sjöng på ett eget språk, urgiska och spelade i hela världen.

Hon var också med och startade Cirkus Cirkör som hon sedan med Irya’s Playground återigen gav sig ut på världsturné med. I Irya’s Playground sjunger hon bara på engelska, men vill på sikt också göra musik på svenska.

Låtarna på det nya albumet är skrivna av henne och hennes sambo Pange Öberg. Musiken är drömsk och nyansrik alternativpop. Irya Gmeyner berättar att de jobbat mycket med att skapa olika ljudbilder och bland annat kastruller, skrot och träbitar för att få rätt ljud.

Faktum är att skivan var på väg att släppas redan för tre år sedan, men hennes dator och backup-hårddisk där alla låtar fanns blev fräckt stulen ur hennes cykelkorg. Trots en belöning på 20 000 kronor fick de inte tillbaka materialet som de hade arbetat med till och från i två år, mellan turnéspelningarna.

– Det var bara att bita ihop och försöka tänka positivt. Men så här i efterhand, när jag fått lite distans till det blev albumet bättre nu, säger Irya Gmeyner.

Rebecka Lindberg
0650-355 59
rebecka.lindberg@ht.se