Hej Iryas Playground!

Hej Iryas Playground!

Duon Irya’s Playground, har blivit ett helt band och precis släppt sin andra skiva, The Pain of Letting Go. Tidigare har de bland annat skrivit musik till Cirkus Cirkörs föreställningar, men när de kommer till Stadsteaterns Foajébar i helgen finns inga cirkusartister i förgrunden. Istället står Irya Gmeyner och Pange Öberg i centrum, och vi bestämde oss för att prata med dem.

Foto: Bea Lundborg.

Hej Irya och Pange! Hur mår ni?
– Vi mår fantastiskt. Vi repar för fullt i vår studio ute på den skånska landsbygden. 

Hur går det med repen?
– Det går bra med repen. De gamla låtarna har vi ju spelat hundratals gånger live i föreställningen Inside Out med Cirkus Cirkör. Men nu har vi ju gjort en ny platta, och det är alltid svårt att precis ha gjort en skiva och översätta musiken till ett livesammanhang. Men redan nu känns det som om vi kommer att kunna överträffa oss själva. En skön känsla!

Ja, ni släppte ju The Pain of Letting Go för bara några dagar sen. Hur skulle ni själva beskriva den?
– Ja, hur fasiken ska vi beskriva vår nya platta? Vi har jobbat extremt mycket med att få låtarna att bli en helhet. Vi har tillsammans med musiker jobbat mycket med trumljud och lekt fram akustiska beats. Vi tycker själva att vi har utvecklat vårt sound från förra plattan. Även om vi själva tycker att The Pain Of Letting Go är mer elektronisk så är det kanske inte så många som uppfattar det. Känslan i skivan handlar i alla fall om att våga utmana livet och inte vara rädd för att gå vidare. Något som kan vara jobbigt i stunden men som ofta blir till något positivt.

Ni kommer till Göteborg i helgen! Vad kan vi förvänta oss av spelningen?
– Man kan förvänta sig ett band som inte har spelat live på länge och som brinner av lust. Vi har precis tagit in en ny medlem i bandet, Anna Bergvall, som spelar marimba. Det känns underbart och kul. Nu är vi tre killar och tre tjejer i bandet och det känns bara så jävla rätt allting!

Ni har ju skrivit musik till Cirkus Cirkör, och spelat på föreställningar runt om i världen. Vad lärde ni er av den tiden?
– Vi lärde oss extremt mycket. Att skriva och spela live till några av världens främsta cirkusartister samtidigt som en berättelse ska komma fram är inte lätt. Vi lärde oss att vår musik helt plötsligt kunde vara mer än bara låtar. Tillsammans med ett visuellt uttryck kan musik bli ännu starkare. Något vi kommer att utveckla i framtiden.

Vad finns på Iryas lekplats, egentligen? 
– På vår lekplats finns alla som vill vara med och utveckla de idéer och visioner vi har. Alla är välkomna!

Om ni får drömma helt fritt: vad och var är ni om fem år?
– Om fem år har vi gjort två nya plattor. Då har vi dessutom haft premiär på en ny föreställning som vi skrivit musik och manus till. Den föreställningen ska då turnera runt i hela världen och berätta om hur det vardagliga livet på en tågperrong i Malmö kan se ut. Förhoppningsvis är vi fem år äldre men fem år yngre i själen…

Karin Londré