Irya’s Playground gör ”brottslig” pop

Skivaktuella Irya’s Playground har fått med en av sina låtar i en nyinspelning av den amerikanska tv-serien ”90210 – Beverly Hills” och i ”The Neighbors”. 

Foto: Bea Lundborg

LUND. Vad har en förre detta gatumusikant, en av Lunds mest kända konsertarrangörer och Limhamns kalkbrott gemensamt? Svar: de har alla kopplingar till skivaktuella popgruppen Irya’s Playground.
Lundabaserade Irya’s Playgrounds kreativa kärna består av duon tillika paret Irya Gmeyner och Pange Öberg. Den senare är kanske mest känd som smått legendarisk grundare och bandbokare på Mejeriet i Lund. Irya har ett förflutet i bandet Urga , har även varit med och grundat Cirkus Cirkör och uppträtt som gatumusikant i brittiska York.
Cirkus Cirkör har också en viktig del i Irya’s Playgrounds historia. Gruppen spelade nämligen på Cirkus Cirkörs senaste turné som tog dem runt stora delar av världen.
– Det var otroligt häftigt att komma till platser som Nya Zeeland, Kanada, Moskva och New York. regissören tyckte att vår förra skiva stämde väl in med känslan och budskapet som de ville förmedla. Från början handlade det bara om några föreställningar Lund och eventuellt i Stockholm, säger sångerskan Irya Gmeyner.
– Det slutade med att vi turnerade med Cirkus Cirkör i tre år. Det flögs in folk från hela världen, en månad blev plötsligt ett år och sedan fortsatte det bara, säger basisten Pange Öberg.

På egna ben

När den nya skivan släpps står de dock helt på egna ben och det är en helhjärtad satsning man gör.
– Man måste bestämma sig, det fungerar inte att stå med halva foten i något annat. Jag har gjort ett ganska kraftigt brott med mitt tidigare liv och tagit tjänstledigt från jobbet. Det här är för viktigt för oss så vi kände att vi var tvungna till det, även om det inte var så populärt hos alla, säger Pange Öberg.De beskriver sin musik som ”drömsk, egensinnig och karg indiepop”, och även om den kan ge intryck att vara lös i konturerna, så handlar det i grunden om vanliga poplåtar, menar de.

”Annorlunda kostym”

– Egentligen är våra låtar traditionella poplåtar, fast de har fått en lite annorlunda kostym. Vi använder till exempel gitarr men inte på samma sätt som man brukar, säger Pange Öberg.
– Vi tycker om att hitta nya ljudlandskap och jobbar mycket med slagverk, säger Irya Gmeyner.
En miljö som duon tycker matchar den drömska musiken är Limhamns kalkbrott. Det är också där som de har spelat in videon till den senaste singeln ”A Place Where We Can Stay”.
– Det var en väldigt kall helg, ena dagen var det kallt och soligt och nästa dag var det snöstorm. Vi lyckades fånga två årstider på en helg. Det finns en ödslighet och en filmisk känsla där, säger Irya Gmeyner.

Du ser bandet på Mejeriet den 26 april.