IHÄRDIGT TURNERANDE OCH MUSIKALISKA LEKPLATSER

Popkultur med JONAS STRANDBERG
Publicerad 2013-04-18

Efter ett omtyckt debutalbum är nu Irya’s Playground tillbaka med den lika kritikerrosade uppföljaren The Pain of Letting Go. Jag passade därför på att intervjua Irya och Pange i bandet om musikvideor och uppföljare och de inledde med att berätta om sitt flitiga turnerande.

– Vi inledde ett samarbete med Cirkus Cirkör som resulterade i föreställningen ”Inside Out” där Irya’s Playground skrev musiken och medverkade som liveband. Tanken var från början att göra några få föreställningar i ett cirkustält i Lund. Nästan tre år senare hade ”Inside Out” blivit en internationell succé som turnerat världen runt. Vi spelade i New York, London, Moskva, Wellington, Montréal och i flera länder över hela Europa. Det var en häftig resa men också ganska slitsamt.

Det var först efter turnén våren 2011, när kraften och lusten hade återvänt, som vi började skriva ny musik och spela in på allvar. Vi skrev massa låtar, sedan valde vi ut de låtar som båda gillade och som vi jobbade vidare med. Det som tog tid var att hitta hur låtarna skulle ramas in rent musikaliskt. Vi jobbade en hel del med slagverk och ljudvärldar, och höll det ganska öppet till en början för att inte låsa oss vid något. Sedan tog vi låtarna vidare tills vi kände att det hade hittat hem.

Hur ser er bild av vad Irya’s Playground ska vara ut? Har den förändrats sedan ni bildades?

– Vi vill gärna se Irya’s Playground som en lekplats för olika musikaliska projekt. Vi två är stommen och har visionerna, men vi vill gärna samarbeta med musiker, andra konstformer och scener där vi tillsammans utvecklar musiken. Vi hoppas att det kommer bli mer av det i framtiden. Förändringen är väl kanske att vi tänker större nu, utanför den vanliga rockscenen och att vi båda ser bandet som vårt gemensamma projekt.

Hur skulle ni säga att er relation till skapandeprocessen förändras under arbetets gång? Jag tänker under arbetet med ett album.

Irya: Det är svårt att säga. Skapandeprocessen förändras hela tiden. Jag påverkas av saker runt omkring mig i det vardagliga livet. Jag försöker utmana mig själv när jag kör fast, genom att skapa på ett sätt jag inte gjort tidigare. Ta omvägar, gå till platser jag inte varit på, skriva en låt på ett instrument jag inte kan spela för att inte hamna i invanda mönster. Sedan har det handlat om att färdigställa skivan, att städa ur, kill your darlings och ta beslut.

Pange: Vår styrka och vårt problem är att vi båda kan skriva hur många låtar som helst. Det svåra är att färdigställa alla idéer. Därför har vi haft en gemensam urvalsprocess där vi varit tvungna att lägga många bra idéer åt sidan för att gemensamt kunna fokusera på det vi båda verkligen trott på. Vi arbetar ofta på varsitt håll och presenterar idéer för varandra som vi sedan tillsammans tar vidare.

Om ni ställer de båda skivorna rygg mot rygg, hur skulle ni säga att de förhåller sig till varandra?

Irya: Hmm, svårt att säga. Kanske som lilla- och storasyster. Första skivan är mer inåtvänd, hård och lite taggig och andra skivan är mer öppen, sårbar och varm. Båda skivorna innehåller musik som varit med på resan med Inside Out, då delar av nya den skivan skrevs under turnén. Tillsammans utgör de en period i vårt liv som varit både komplicerad, svår, spännande och rolig som nu är avslutad.

Pange: På den nya skivan har vi verkligen definierat ett sound där man hör att det är ”vi”. En självklar utveckling från den förra skivan. Vi har lagt mycket tid på trum- och slagverksproduktionen för att få en modern känsla med traditionella ljud. Även om många kanske inte upplever det så har vi jobbat mycket med synthar och elektroniska ljud som blandas med gitarrer, slagverk och annat.

Hur involverade har ni varit i skapandet av videon till låten A Place Where We Can Stay? Planerar ni att arbeta vidare rent visuellt med albumet?

– Vi var involverade på så sätt att vi hade en grundstory och valde platsen, ett gammalt kalkbrott. Sedan utvecklade regissören och filmaren Armin Dröge och Daniel Gustafsson idén och valde på vilket sätt de ville spela in och klippa videon. Vår ambition är att göra en video/kortfilm till varje låt.

Avslutningsvis – vad ser ni fram emot mest just nu?

– Först och främst att åka ut och spela. Sedan ser vi fram emot att ta tag i nya projekt som vi har i sikte. Och vi har redan nu lust till att spela in ännu en skiva.

JONAS STRANDBERG
jonas.strandberg@hotmail.se