Delsbomusiker i julsatsning på SVT:

På juldagen har en ny dramaserie, Systrar 1968, premiär på SVT. Filmmusiken har gjorts av Irya Gmeyner, som växte upp i Delsbo.
– Det har varit väldigt roligt, och så klart utmanande också, säger hon.

Irya Gmeyner har skrivit musik till en ny dramaserie på SVT.
Fotograf Beatrice Lundborg

Dramaserien utspelar sig i Ystad sommaren 1968. I tre delar får man följa vänskapen mellan tre unga kvinnor i en omvälvande tidsepok.

Regissören Kristina Humle gillade en låt som Irya Gmeyner skrivit med Martin Hederos från Soundtrack of our lives. Så i våras fick de uppdraget att göra filmmusiken.

– Vi har fått väldigt fria händer med kodord som galen, jazzig fransk 60-tals-popkänsla. Under hela processens gång har vi haft en tät dialog med regissören, säger Irya Gmeyner.

– Vi hittade snabbt en ton och känslan i musiken, och flera av låtarna återkommer genom serien.

Läs även: Hälsingland formade Iryas karriär

Totalt skrev Irya Gmeyner och Martin Hederos 19 låtar till dramaserien, varav sju är med sång.

– Kombon av oss två har blivit en intressant ljudvärld, säger Irya Gmeyner.

De spelade i samma band en gång i tiden, men deras artistliv drog i väg åt olika håll. Soundtrack of our lives blev stora och Irya Gmeyner åkte på världsturné med Cirkus Cirkör.

För tio år sedan släppte hennes band, Irya’s Playground, låten With You. Den låten snappade konstnären och filmregissören Anna Odell upp och tog med i sin nya film X&Y.

– Jag är jättestolt över det. Jag tycker att hon är fantastisk, säger Irya Gmeyner.

Eftersom låten är aktuell igen tänkte Irya Gmeyner att det vore kul att släppa en ny version. Hon gillar Familjens electropop och bad Johan T Karlsson göra en remix och sätta sin prägel på låten.

Det blev en Twin Peaks-doftande drömsk synth-ballad, säger Irya Gmeyner och berättar att den släpps på Luciadagen.

Läs även: Irya är tillbaka i kaféet

Många kanske minns bandet Urga, med bland andra Irya Gmeyner, från någon spelning på Stömne svängrum i Delsbo i slutet av 1990-talet. Hon växte upp i Delsbo innan hon i tonåren flyttade ut världen.

– Delsbo formade mig som människa, säger Irya Gmeyner, som i dag bor i Lund och bland annat driver ett projekt som heter Girl Power Music, där unga oetablerade tjejer kan stötta varandra och får skriva låtar med etablerade producenter och artister.

Irya Gmeyner pratar om drivkraften och hur viktigt det har varit att vara öppen för nya möten, för att komma dit hon är i dag.

– Jag tror jag lärde mig i Delsbo att man måste göra saker själv, inte vänta på att någon annan ska göra det åt dig.