Världspremiär i Lund för Cirkus Cirkör

Lund får en världspremiär till hösten. Det är Cirkus Cirkör som gör avstamp här för sina nya uppsättning Inside Out. En föreställning som bjuder på mycket musik skriven av Lundaborna Pange Öberg och Irya Gmeyner.
Med förra produktionen, 99% unknown, satte Cirkus Cirkör i gång med en utforskning av den mänskliga kroppen. Då handlade det om allt som finns på insidan. Nu i den andra fristående delen av en planerad trilogi kartlägger de utsidan och undersöker såväl kroppens möjligheter som omöjligheter. Själen får också vara med på ett hörn.
Det gör de med hjälp av sju cirkusartister samt ett liverockband på fem musiker med Irya Gmeyner och Pange Öberg i spetsen. Irya och Pange har skrivit all musik till föreställningen, och båda medverkar i bandet.
– Musiken har en väldigt central roll, säger Irya, som har ett långt förflutet ihop med Cirkus Cirkör.
– Jag var med och skapade den tillsammans med Tilde Björfors. Vi startade ett gymnasium ihop, Det fria projektet, och ur det växte Cirkus Cirkör fram. Det var också i det sammanhanget som jag bildade bandet Urga.

Irya Gmeyner har skrivit musiken tillsammans med Pange Öberg. Foto: Bea Lundborg Skrivit musiken ihop Hennes och bandbokaren Pange Öbergs vägar korsades allt oftare, och 2004 började de skriva musik tillsammans. Pange med sin musikerbakgrund hade gjort det tidigare på sitt håll, precis som Irya Gmeyner på sitt.
– Vi tyckte det kunde vara kul att utveckla något tillsammans. Och så började vi skriva musik ihop utifrån det vi redan hade. Under de här åren har vi också varit ute som band och spelat.
– Nu skall vi åka med Cirkus Cirkör. Och meningen är att vi båda hänger med under hela turnén som från Sverige fortsätter ut i världen. Det känns som en rejäl utmaning.

Panges och Iryas musik som är med i cirkusföreställningen ges också ut på platta i höst.
– Allt är redan inspelat. Vi väntar bara på rätt tillfälle.

Skruvad komik – Vi har haft mycket material, runt 40 låtar. Och det är ur det vi plockat musik till Inside Out.

Nya föreställningen är en hyllning till cirkus med hjärta, livemusik, klassisk energi och skruvad komik. Publiken får möta tre personer som var och en är fast i sin egen definition av trygghet och framgång. En av dem är livrädd för att misslyckas, en andra är låst i logiken och en tredje kämpar för att vara hård som sten. Genom mötet med ett cirkussällskap fyllt av fula, vanskapta, udda men också magiska, roliga, varma och eleganta karaktärer ställs mycket i deras liv på ända och en svindlande resa tar fart.

Klassiskt cirkustält Världspremiär blir det den 13 september i ett klassiskt cirkustält, som smälls upp på Södra lekplatsen bakom Mejeriet i Lund. Här ges 20 föreställningar innan tältet rivs och sällskapet drar vidare ut i landet. Och efter Sverige väntar en internationell turné över flera kontinenter, Europa, Asien och USA. Det blir 2009 och 2010.

Världspremiär i Lund är inte helt fel för regissören Tilde Björfors, som är född i stan. Det är också ett led i Lunds kommuns strävan och tävlan att bli hela Europas kulturhuvudstad 2014. Biljetterna till höstens föreställningar släpps den 30 maj, det vill säga i morgon.