Makalöst och magiskt från första till sista akten

Inside out – Cirkus Cirkör
Stadsteatern, Falun, 29/1/2010
Betyg 5/5
Medverkande: Anna Lagerkvist, Andreas Falk, Jay Gilligan, Jens Engman, Mirja Jauhiainen, Sanna Kopra, Fefe Deijfen och Angela Wand
Regi: Tilde Börjefors
Kompositörer: Irya Gmeyner och Pange Öberg

Det är makalöst och magiskt när Cirkus Cirkör tar sig an temat om rädsla och mod. Fler än en gång befinner sig hjärtat i halgropen inför all hisnande akrobatik.

Alla konstarter behöver en fräsch dos av avantgardism för att inte stagnera och cirkusen är inget undantag. Med förebild från den kanadensiska nycirkusen Cirkue de Soleil har Cirkus Cirkör skapat sig en unik och fängslande stil.

Föreställningarna brukar ha ett tema som en röd tråd och detta år tar de ett bredare existentiellt grepp med temat “att våga mer än man vågar”.

Affischbilden med en flicka som står och håller ett blödande hjärta säger en del om vad publiken har att vänta sig.

Vi får följa Saga på hennes utsatta och akrobatiska vandring där hon konfronteras med en kaotisk värld. Det är lika stora delar skräck som skratt och komedi som sorg. Allt utspelar sig i ett slags kusligt skymningsland, där allting tycks kunna hända.

Den i vitt stöpte clownen/konferneciern Bellefield, drivet spelad av Fefe Deifen, sätter tonen med sin lika läskiga som empatiska figur.

Läskig är bara förordet för Angela Wands bisarra korsning av get, ballerina och spöke (tänk er Pelle Lindström i Himlaspelet som dragqueen!)

Anna Lagerkvist, som spelar Saga, står för en hisnande akrobatisk uppvisning på en påle som sträcker sig till taket. Har man inte hjärtat i halsgropen under denna akt, så har man inget.

Höjdpunkterna avlöser varandra i en rasande takt och det är vid fler än ett tillfälle som man blir genuint chockerad. Visuellt är allting hyperskickligt konstruerat för att ge en känsla av magi. Att de i alla akter och infall lyckas hålla en engagerande berättelse intakt vittnar om en vässad professionalism som inte lämnar något övrigt att önska.

Makalöst och magiskt från första till sista akten.

Anders Lagerquist