Stående ovationer i Boden

Norrländska Socialdemokraten
Cirkus Cirkör “Inside Out”
Boden Arena
Fredag 12 februari

Cirkus Cirkör fick stående ovationer i Boden.  Själv vill jag följa med cirkusen, umgås med dessa underbara karaktärer och lyssna på Irya’s Playground varje kväll.

Lite nervös känner man sig plötsligt när Bellefield behöver någon ur publiken för att hjälpa till med att cykla igång strömmen. I stället väljs en korrekt klädd man ur någon av de första raderna ut, vilket visar sig vara Tom (Jens Engman) en central figur i föreställningen. 
Bellefield vill ta tillfället i akt och upplysa oss om livet och döden. Han ropar fast en kvinna, Erika (Anna Lagerkvist), i publiken som är på väg att gå någonstans. “Jag vill visa något som påminner om livets märkliga mysterier”. “Kan det vara så att du slutade att leva fast du inte är död?” frågar han henne.

Ett blodrött draperi inramar ett scengolv som pryds av Leonardo da Vincis skisser av människokroppens proportioner. Abstrakta och konkreta bildprojektioner, dubbla bilder av världen, den fysiska och den själsliga, varvas vilket anspelar på att det yttre och inre trots allt hör ihop. Irya´s Playground byter också skepnad, från traditionell cirkusorkester till rockband. Irya´s Playgrounds musik tycks vara sammanvuxen med händelserna på scenen och utan den skulle föreställningen förblöda. Irya Gmeyners sång är mycket uttrycksfull i vackra låtar som With You och I know what I want.

Den extrema känsligheten för tendenser i samhället och medkänsla för mänskliga villkor gör företeelsen nycirkus vackert meningsfull.
Julia P, den åldrade ballerinan som dör på scenen, ligger på lit de parade svävande i luften och återuppstår blir sugen på champagne. Det dukas upp till fest utanför cirkustältet och ballerinan (Angela Wand) balanserar på champagneflaskorna med träskor.

Kvinnan Erika (Anna Lagerkvist) har lärt sig följa sitt hjärta och utför en hisnande vertikal dans på påle. 
Andra akten är ett långt pärlband av härliga cirkusnummer. Mirja Jauhiainen och Sanna Kopra, Cirkus Cirkörs skickliga trapetsartister utför ett estetiskt tilltalande nummer. Amerikanen Jay Gilligan utför en improviserad galen jonglering med allsköns objekt. Jens Engmans specialitet är handstående .
Andreas Falk bjöd på Roue Cyr, en snurrig dans i en stor stålring. Finalnumret innefattar halva truppen, Anna Lagerkvist, Fredrik Deijfen (FeFe), Andreas Falk och Jens Engman, ett maffigt akrobatnummer med språngbräda.

Föreställningen avslutas med stående ovationer. Själv vill jag följa med cirkusen, umgås med dessa underbara karaktärer och lyssna på Irya´s Playground varje kväll.