Tillsammans med Irya’s Playground skapar Cirkus Cirkör den bästa cirkus som recensenten sett.

Riktigt, riktigt bra Cirkus Cirkör

CIRKUS CIRKÖR & IRYA’S PLAYGROUND

”Inside Out”
Gävle teater, tisdag
Regi: Tilde Björfors.
Medverkande: Anna Lagerkvist, Andreas Falk, Jens Engman, Jay Gilligan, Mirja Jauhiainen, Sanna Kopra, Angela Wand, Fefe Deijfen och rockbandet Irys’a Playground.
Betyg 5/5

Tillsammans med livebandet Irya’s Playground skapar Cirkus Cirkör den bästa cirkus som recensenten sett. 

Som clownfobiker av hävd, så börjar jag stressvettas bara ett par minuter efter att jag satt mig på min plats inne på Gävle Teater. Men efter sisådär en kvarts intensiv ångest, så har jag näst intill resarvationslöst köpt hela cirkusmyten som, låt oss vara ärliga nu, enbart bygger på ett inbillat utanförskap som inte varit verkligt sedan Skäggiga Damen och Starke Adolf.

Cirkus Cirkör har, trots att man är en nycirkus, lånat en stor del av sin estetik från den traditionella cirkusen med dess fäbless för glada färger och glitter, men man har liksom skitat ner alltihop lite, och det är mötet mellan dessa visuella intryck och det faktum att Cirkör vill något mer än att bara underhålla, som gör föreställningen Inside Out till riktigt, riktigt bra cirkus.

Handlingen är bitvis ganska banal. Att, till exempel, stå med ett stort plasthjärta i händerna och sträcka ut det mot publiken är inte direkt subtilt, men budskapet blir å andra sidan tydligt, och det överdrivet teatrala hör ju faktiskt till i sammanhanget.

Skådespeleriet är inte heller klockrent, men samtliga artister kompenserar detta med helt fantastiskt imponerande cirkuskonster som dessutom känns intressanta och nyskapande i sin enkelhet.

Då menar jag ”enkelhet” som i ”avskalat” inte ”lätt att genomföra”, för det är verkligen hisnande konster de ägnar sig åt.

Tillsammans med livebandet Irya’s Playground skapar Cirkus Cirkör, trots mina invändningar ovan, den bästa cirkusen jag någonsin sett, och Gävle Teaters pråliga och lätt vulgära 1800-talsinredning känns plötsligt helt rätt.

Och, tänka sig, min clownfobi är numera ersatt av clownmani.

Gå och se, alltså!

Inside Out spelas klockan 19:00 i kväll, på Gävle Teater.